Oogsten, drogen en verwerken

 

Je hebt een kruidentuin en je geniet wel van de pracht en praal maar wil er graag meer mee doen. Daar wringt nu net het schoentje, want hoe begin je daaraan en wat kan je nu juist allemaal met die kruiden doen? Wel, je komt eens genieten van deze workshop en gaat met alle antwoorden en een kruidenbereiding naar huis.

Lentekuren

 

Een nieuwe lente, een nieuw begin. In het begin van de lente zitten we vaak met een wat zwaar gevoel en zijn we de korte dagen helemaal beu. Dus beginnen we met een zuivering van het lichaam om vol goede moed de lente aan te vatten. In de lente groeien er een heel aantal kruiden die ons lichaam helpen ontgiften en boordevol broodnodige vitamines en mineralen zitten.

Kom je mee kijken, luisteren en proeven? Nadien ga je vast en zeker vol goede moed thuis ook aan de slag!

Koken met kruiden

 

Dat kruiden onze maaltijden net dat tikkeltje meer smaak geven wist je vast al. Maar hoe je ze juist kan verwerken om er optimaal van te genieten misschien niet. Samen gaan we aan de slag voor een driegangenmaaltijd met kruiden in de hoofdrol. Natuurlijk proeven we nadien van onze kookkunsten en worden er recepten uitgewisseld.

Likeuren en siropen

 

Kruiden en bessen gebruiken om  lekkere likeuren te maken of alcoholvrije siropen. Denk maar aan vlierbloesemsiroop, vlierbessenlikeur, sleedoorn op gin, …Geschikt om te genieten in de eindejaarsperiode, op een zomerse bbq of gewoon zomaar tussendoor. Denk je dat je deze recepten al kent? Laat je dan verrassen door wat nieuwe combinaties en mogelijkheden.

EHBO - kruiden

 

Kruiden worden al eeuwen lang gebruikt als EHBO-middeltjes. Ze bestonden voor de moderne geneeskunde nog maar geboren was en werken nog steeds even goed.  Met een aantal simpele en makkelijk te vinden kruiden kan je je eigen EHBO- kastje vullen.

Infusies en coldbrews

 

Soms genieten we allemaal wel eens graag van een lekkere kruidenthee, maar wist je dat je er zoveel meer mee kan doen? Voor verschillende kleine kwaaltjes kunnen infusies van kruiden een doeltreffende oplossing zijn. Ook in de zomerse maanden kan je eenvoudig een koude infusie maken. We maken hier gebruik van verschillende soorten theeblaadjes in combinatie met kruiden.

Nieuwsgierig? Kom gerust eens luisteren en proeven en neem je eigen gemaakte mengeling mee naar huis.

Winterse kwaaltjes

 

Koude voeten en handen, verstopte neus, hoestbuien, pijnlijke spieren, … als de winter in het land is brengt hij allerlei kwaaltjes met zich mee. Maar vanaf nu wapenen we ons en kunnen we die kwaaltjes op een natuurlijke manier aanpakken.

Kruidenzalven

 

Blauwe plekken, schaafwonden, insectenbeten, brandwonden, acné, …  Voor elk van deze problemen bestaat er wel een zalfje bij de apotheek. Maar wat als je die nu zelf kon maken?

Tijdens deze workshop bekijken we een aantal mogelijkheden van kruidenzalven, we gaan zelf aan de slag en ieder neemt zijn product mee naar huis.

Werken met etherische olien

 

Etherische oliën zijn het sterkste en puurste onderdeel van een plant. We kunnen ze op verschillende manieren inzetten om onze gezondheid te ondersteunen en om kleine kwaaltjes  te verlichten. Maar dat ze juist gebruikt worden is ook enorm belangrijk.

In deze workshop bekijken we een aantal mogelijkheden en maken we een massage-olie of – stick om thuis nog even na te genieten.